Paprastasis karosas

paprastasis_karosas

paprastasis_karosasCarassius carassius (Linnaeus, 1758)

Kūnas suplotas iš šonų, trumpas. Nuo sidabrinio karoso skiriasi apvalesniu kūnu, jo pilvaplėvė šviesi (sidabrinio karoso juoda), turi mažiau žiauninių spaigliukų (sidabrinis karosas – 40-50). Nugara rudai žalsva, šonai nuo rudai bronzinės iki gelsvai rusvos spalvos, dažniausiai šviesiau arba tamsiau geltoni. Žvynai dideli, apvalūs. Uodegos pelekas mažai iškirptas. Jauni karosai ant uodegos stiebelio kartais turi tamsią dėmę.

Paprastieji karosai paplitę daugelyje Eurazijos gėlųjų vandenų nuo Didžiosios Britanijos iki Lenos. Tai viena iš atspariausių nepalankioms gyvenimo sąlygoms žuvų. Gali gyventi ir užpelkėjusiuose, mažai deguonies turinčiuose ežerėliuose bei tvenkiniuose, gali išgyventi dumble, vandens telkiniui žiemą iššalus iki dugno, o vasarą – išdžiūvus. Didesniuose vandens baseinuose gyvena priekrantės zonoje, užžėlusioje vandens augmenija.

Paprastieji karosai užauga iki 50 cm ir daugiau kaip 3 kg, dažniausiai sugaunami 30-40 cm ir 1 kg. Lietuvos žvejų mėgėjų 1987 m. sugautas rekordinis karosas svėrė 2530 g. Neršti pradeda gegužės mėn., esant +14-17°C vandens temperatūrai.

Mėgėjiška žvejyba neribojama.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.